Alfalfa wordt al honderden jaren gebruikt als veevoer, maar het kent ook een lange geschiedenis van gebruik als medicinaal kruid voor mensen. En dat komt door zijn superieure gehalte aan vitamines, mineralen en andere werkzame stoffen. Niet zo gek dat alfalfa ook vele gezondheidsvoordelen kent.
We kennen alfalfa in het westen vooral als gezonde en smaakvolle kiemgroente in een salade, op een broodje of in een sapje. Maar ook de bladeren van de plant zijn eetbaar en net zo gezond als de ontkiemde zaden. De zaden of gedroogde bladeren kunnen worden gebruikt als supplement.
Oorsprong alfalfa
Alfalfa of luzerne behoort tot de vlinderbloemigenfamilie, maar het wordt ook beschouwd als een kruid. Alfalfa zou oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Azië komen, maar het is over de hele wereld te vinden. Alfalfa is etymologisch gezien de verbastering van het Arabische woord ´al-fac-facah´ en dat betekent: ´Vader van alle Voedsel’. Dit verwijst naar de vele fytonutriënten (plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen) die in deze kiemgroente voorkomen.
Voedingswaarde alfalfa
Volgens voedingsdeskundigen behoort alfalfa tot de meest nutriëntrijke voeding ter wereld. In de ontkiemde spruiten zitten de vitaminen B1, B2, B3, B6, B17, C, D, E, K en U. Het bevat de mineralen kalium, magnesium, calcium, fosfor, ijzer, seleen, zink, borium, silicium, chroom, kobalt, mangaan, molybdeen, natrium en aluminium. Alfalfa is rijk aan eiwitten en er zitten 14 verschillende aminozuren in deze groente waaronder acht essentiële: leucine, isoleucine, fenylalanine, valine, tryptofaan, methionine, threonine en lysine. Verder bevat het saponinen, aminen, oleanoleenzuren, L-canavanine, enzymen, chlorofyl, xanthofyl, octacosanol, rutine, fytosterolen, fyto-oestrogeen, coumarinen, tricine en in kleine mate koolhydraten, vezels en vetten.
Alfalfa kan helpen cholesterol te verlagen
Het cholesterolverlagende vermogen van alfalfa is tot nu toe het best bestudeerde gezondheidsvoordeel. Talrijke studies hebben aangetoond dat alfalfa het “slechte” LDL-cholesterol in het bloed kan verlagen. Dit effect wordt toegeschreven aan het hoge gehalte aan saponinen – een speciale groep secundaire plantenstoffen – waarvan bekend is dat ze het cholesterolgehalte verlagen. Alfalfa zou de behandeling van diabetes te ondersteunen en de metabole gezondheid te verbeteren.
Andere potentiële gezondheidsvoordelen
In China werd in de 6e eeuw v.C. alfalfa gebruikt als medicijn tegen spijsverteringsziekten en nierstenen. In ayurveda, de Indiase geneeskunde, schrijft men alfalfa al eeuwenlang voor tegen vochtopeenhopingen en artritis. Alfalfa heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen, maar slechts enkele zijn wetenschappelijk geëvalueerd, meer (mensen)studies zijn nodig. De volgende gezondheidsvoordelen zijn tot op zekere hoogte onderzocht aan de hand van dierstudies.
Alfalfa kan de symptomen van de menopauze verlichten.
Alfalfa is hoog in fyto-oestrogenen, die chemisch op het hormoon oestrogeen lijken, waardoor het overgangsklachten veroorzaakt door verlaagde oestrogeengehalte kan verlichten.
Antioxiderende effecten van alfalfa.
Alfalfa voorkomt celdood en DNA-schade veroorzaakt door vrije radicalen door zowel de productie van vrije radicalen te verlagen als het vermogen van het lichaam om ze te bestrijden te verbeteren.
Alfalfa kan het immuunsysteem versterken.
Alfalfa stimuleert het immuunsysteem en optimaliseert de reactie op virussen en bacteriën.
Alfalfa helpt het lichaam ontgiften.
Alfalfa werkt vochtafdrijvend en het is bloedzuiverend. Vooral chlorofyl is hierbij de werkzame stof. Het zorgt dat zware metalen zoals kwik, lood en cadmium en giftige koolwaterstoffen sneller worden afgevoerd uit het lichaam.
Alfalfa kan bloedarmoede voorkomen.
Vitamine K, C en calcium zorgen voor een bloedstelpende werking. Daarnaast zorgt vitamine K, ijzer en chlorofyl voor extra bloedaanmaak; het verhoogt het hemoglobinegehalte.
Alfalfa kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
Aderverkalking is het begin van vrijwel elke hart- en vaatziekte. Chlorofyl helpt te voorkomen dat calcium zich hecht aan de wanden van de bloedvaten. Daarnaast is alfalfa een natuurlijke bloedverdunner, verstevigt het de vaatwanden en is het om een combinatie van deze redenen een versterkend middel voor het hart.
Alfalfa is goed voor spijsvertering.
Alfalfa is een spijsverteringsbevorderend middel doordat het enzymen bevat. Daarnaast werkt het eetlustopwekkend en maagversterkend. Methyl-methinine beschermt en herstelt beschadigde lever, darm- en maagslijmvliezen. Chlorofyl werkt laxerend en daarnaast desodoriserend. Ook werkt alfalfa tegen krampen.
Wanneer moet je geen alfalfa eten?
Er zijn gevallen waarin het beter is om alfalfa niet te consumeren, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen. Het wordt ook afgeraden voor mensen met een auto-immuunziekte.
Bronnen: Mens-en-gezondheid Info, Isditwelgezond